Presscut dobio ISO i EN certifikat

Početkom ožujka dobili smo certifikat ISO 9001:2008 za djelatnosti praćenja medija i usluge prevođenja i certifikat EN 15038:2006 za usluge prevođenja i usluge sa dodanom vrijednošću

Sredinom veljače proveli smo internu analizu usklađenosti postojećih poslovnih procesa s normama međunarodnih standarda ISO 9001 i EN 15038. Kako je i taj postupak bio isplaniran, poslali smo dvoje djelatnika na edukaciju za internog auditora kako bi, slijedeći logiku upravljanja kvalitetom, prepoznali eventualne manjkavosti u sustavu.

 

Odluka o certifikaciji na nivou tvrtke donesena je relativno brzo. Interni auditori ustanovili su i popisali nekoliko manjih neusklađenosti. Timskom suradnjom desetak djelatnika je u šest dana strukturiralo postojeću dokumentaciju.

 

Auditori su došli 21. veljače ujutro, švicarski precizno, u devet sati. Prezentirali su plan audita pred Upravom. Ispitani su svi procesi upravljanja kvalitetom, resursima, sustavne i operativne procedure, planiranje, analiziranje, proizvodnja, edukacija, inputi, outputi, sustavi mjerenja, razvojni i sustavi održavanja, interni auditi i izvještaji, ocjene Uprave. Završnim sastankom dobili smo osvrte i dodatan uvid u sustav.

 

Slijedeći dan započeo je audit sustava kvalitete za usluge prevođenja našeg prevoditeljskog odjela, na čelu s voditeljicom Sandrom Čapetom. Pitanja su bila precizna i detaljna. U 16 sati je postupak završen.

 

Prošlo je desetak dana od zaključnog sastanka. Oko podneva 4. ožujka stigla je e-pošta:' Čestitka – certifikat ISO 9001…'. Time je bilo jasno smo uspješno apsolvirali proces PDCA (Plan, Do, Check, Act) i da smo orijentirani na kontinuirano sustavno poboljšanje kvalitete poslovanja u korist naše tvrtke, naših djelatnika i naših korisnika.

 

ISO standard je priznanje kvalitete od ovlaštenih međunarodnih eksperata a rezultat je permanentnog praćenja potreba i zahtjeva korisnika pa je u tom smislu to i priznanje našim korisnicima.

„ U početku smo mislili da je certificiranje prema međunarodnim standardima samo hrpa papira koja može jedino dovesti do nepotrebne birokratizacije, međutim, kroz proces smo shvatili kako to uopće nije istina“,  kaže  članica Uprave Jelena Hadžić.

 

Uvođenje norme ISO 9001 i EN 15038  dovelo je  do kreiranja dokumenta ali su svi ti dokumenti zapravo potrebni u svakodnevnom poslovanju jer im svrha nije povećanje količine posla nego razjašnjavanje koraka i postupaka unutar pojedinog procesa i definiranje opsega posla svakog pojedinog radnog mjesta čime se dokida postojeća ali i potencijalna zbrka u sustavu.

 

„Želim istaknuti kolege voditelje koji su, bez obzira na svakodnevna opterećenja prihvatili dodatni rad na uvođenju međunarodnih standarda ISO 9001 i EN 15038. Kolege i kolegice Boris Palavršić, Danijela Vagan, Ivana Karaman, Ivana Kokotović, Martina Katanec i Tajana Halužan; Hvala vam! I posebna pohvala kolegama Marku Poljaku i Sandri Čapeti. Bili ste divni!“, navodi Jelena Hadžić. 

© Presscut.hr

Povratak na vrh