Audio Video clipping

Posao na kojemu se po cijele dane samo sluša radio i gleda televizija! Zvuči idilično, no ne radi se o oglasu za radno mjesto, već o opisu posla u odjelu za praćenje radijskih i televizijskih programa. Radi se o pogonu, u kojemu u tri smjene radi 8 analitičara i 5 vanjskih suradnika, pod budnim okom voditeljice Ivane Kokotović. Smjenama usprkos, za naše 'Elektronce' kako ih od milja zovemo, to je i dalje posao iz snova!

'Odjel elektronaca' kako ga od milja nazivamo, tjedno obradi oko 200 sati radijskog i oko 155 sati video programa prateći 63 radijske i 23 televizijske postaje te se mjesečno pohrani oko 10 000 televizijskih i oko 17 000 radijskih priloga. Nakon ovakvih podataka predodžba je sličnija kontroli leta na frekventnom aerodromu nego 'idili' slušanja radija i gledanja televizije. Pomoću specijalnih uređaja za snimanje povezanih s računalnim sustavom obavlja se 24-satno praćenje radijskih i televizijskih programa prema listama praćenja. Odmah po završetku odabrane emisije naš analitičar mora preslušati cjelokupan sadržaj i računalno ga podijeliti na priloge. Svakom prilogu se dodaju podaci o postaji, naslovu emisije, autoru, voditelju emisije, vremenu trajanja i vremenu emitiranja. Takav materijal obrađuje se računalnim programom koji zvukovni zapis pretvara u tekst. Analizom tekstualnog oblika spomenuti se prilog dodjeljuje naručitelju – kriterijem tematske strukture, odnosno ključnih riječi. Postupak je isti za audio i video priloge. Ovako obrađeni prilozi spremni su za završnu obradu – izradu sažetaka i magnetograma, integralnih prijepisa čitavih priloga. Ovdje prestaje 'proizvodnja' te su prilozi spremni za isporuku prema zahtjevima naručitelja – putem korisničkog sučelja na web stranici, e-mailom ili na CD/DVD-u.

Ovako to izgleda kad Vam se obraća voditeljica Ivana Kokotović, a naši vrijedni 'kontrolori leta' ili 'čitači i slušači' zaželjeli su i sami progovoriti o svojem putu do posla iz snova...

 

Božidar Domitrović, audio-clipan
Godina proizvodnje : 1967 B.C.

 

PRESSCUT LOVE STORY

Jednom davno, u davno rano proljeće nekog davnog vremena,  izležavah se na panju u zabačenom  dijelu Maksimira. Još se sjećam kako sam opušteno otpuhivao dim cigarete, kad me odjednom zabljesnu čudesna svjetlost! Potom se preda mnom stvorila dobra vila priupitavši me:

- Momče mlado bi l' ti sluša' radio?

Ja odgovorih joj smjelo:

- Čuj stara, samo ak' mi platiš!

U tren se stvorih u prostoriji punoj čuda ljudskog stvaralaštva i tehnologije, kablova, žica, i antena.

Ljubka dama dodade mi slušalice i od tada čujem glasove, a plaća legne svaki mjesec. 

 

Ljubka Dervenkar, audio –uho
Godina proizvodne : XXXX B.C.

Priča o teti Ljubki počinje u biblijska vremena kada je Noa gradio svoju (b)arku. Naime, tip je radio toliku buku da je naša teta Ljubka bila primorana nabaviti slušalice protiv buke (antifone) u tadašnjem novo otvorenom shopping centru, po izuzetno povoljnoj cijeni. Sve je išlo k'o po loju, dok nije neki tip iz Smiljana zvan Tesla otkrio radio valove. Od tog trenutka i teta Ljubka čuje glasove i ne može živjeti bez njih.

Naime, teta Ljubka je u Presscutu zaposlena od 1989. godine i spada u veterane praćenja medija na ovim prostorima...

 

Andreja Pejić, Big audio Mama
Godina proizvodnje:  sve mlađa!

Andreja nam se pridružila u jednom sasvim njoj pronicljivom trenutku. Naime Big Mama je došla u prostor pun audio čudesa u množini i očekivala naravno duplu plaću, no morali smo je na žalost razočarati. Ljutito nas je napustila, ali se vratila nakon godinu dana. Njezinim povratkom procvalo je audio doba, no zabranjeno je konzumiranje opijata tijekom radnog vremena što nam je svima teško palo.

 

Dario Jakumetović,  audio – clipan

 Godina Proizvodnje:  Kasno 20 stoljeće, nije upisano pod bitno!

Kolega Dario je fakat dobar drug, uvijek spreman za Team building. Ljubav prema Presscutu, barem koliko se službeno zna, bila je na prvi članak. Budući da je prije naučio čitati nego hodati dobra Vila s početka priče uvaljala mu je dnevne novine. On je taj zadatak shvatio vrlo ozbiljno i svaki dan prije izlaženja istih već bi ih naš Dario nekim čudom pročitao. To je jako ljutilo tetu Lolu i bilo je neizdrživo.

Jedno jutro Dario je greškom ušao u prostoriju audio čuda i tehnologije, te kada smo uvidjeli njegovu osobnost i dar za slušanje glasova bez slušalica svi se razveselismo te pronađosmo put do srca dobre Vile da nam ostavi Druga Daria. U tandemu s Božom čini jezgru grupe IKS – Inovativno-kreativnog sektora koji svojom ljubavlju prema A/V tehnici i razumijevanjem potreba klijenata neprestano unaprjeđuju sustav praćenja elektronskih medija i smišljaju nove, inovativne pakete usluga.

 

Ivana Kokotović, Šefika

Godina Proizvodnje: 2053 A.D.

Ivanka Orleanka bijaše nježno i napredno biće, a vani je grmilo i sijevalo neko novo doba. Uletjela je k'o vihor, primila se posla i željela saznati što se sve događa u našoj sobi audio čuda i tehnologije.

Nitko od nas nije joj imao srca reći da se tu i tamo smije odmoriti pa smo dobru Vilu zamolili da nam Ivanka bude šef. Joj, koliko je to samo sreće izazvalo kod dobre Vile. Od tada u odjelu praćenja audio i video sadržaja vlada red, rad i disciplina...

 

Goran Graf, samo clipan

Godina proizvodnje: Balonja !!!!!!!!!!!!

Dođem ti ja jedan dan na posao, a kad tamo imam što vidjeti - frik raskopal sve kompove i počupal sve žice iz zida. Pitam ga je koji mu je, a on će meni: „Ja sam tu da popravljam tehnološka čuda i naručujem nova!“. Trenutno i sad nešto kopa po uredu i ne želimo ga ometati u tome. Ah, da zaboravio sam napomenuti da obožava moderne telefone, naravno ne da s nekim razgovara nego da ih raskapa. Ta neobična sklonost rezultirala je Mobilnim Presscutom, aplikacijom za isporuku clippinga na smartphone i tablete.

 

VIDEO (TRUE) STORY

Jednog mirnog jesenjeg dana, kada stvarno nismo imali što za raditi, razvukli smo ligeštule po prostoriji audio čuda i dosađivali se do besvijesti, kadli uleti tad Ivanka Oreleanka i preda nam dva otpadnika koji su zapalili prostoriju video čuda. Bijahu to dva sasvim nesimpatična tikvana koji su tek trebali upoznati život…

 

Svibor Jovanović,video – munjara (isto clipan)

Godina proizvodnje:  još u stvari nije dovršen.

Ne želim pričati o njemu jer mi je povrijedio osjećaje.  No dobro, jedne hladne zimske noći stajao je pred izlogom tehničke robe, pogled mu je čeznutljivo privlačio 7“ televizor na baterije koji je reproducirao samo pola slike, ali je bio prokleto dostupan.  I tako, dok se naš junak bavio mišlju da potroši zadnju paru na polu-pokvareni televizor ili malu porciju ćevapa, kao što pretpostavljate pojavila se dobra Vila i ponudila mu topli smještaj i hrpu televizijskih prijemnika - njegovoj sreći nije bilo kraja.  

 

Ivan Radoš, video clipan

Godina proizvodnje:  misli da je mlad, a mi ga ne želimo razočarati!

Pravi drug i prijatelj, uvijek spreman pomoći, izaći u susret, a ne kao onaj Svibor.  Njegova priča je naravno sretna. Dobra Vila blablabla i evo ti našeg Radoša na videu takav kakav je. Odlučio je (kaj je – tu je) raditi u prostoriji video čuda, dok naravno ne nađe nešto bolje. (Mislim da je do sada shvatio da nema ništa bolje...)

 

Kristijan Kotrba zvan Čiči , press-video clipan

Godina proizvodnje : Grafova kategorija

Čiči je mrak tip jer ga vidiš samo po mraku – frajer obično radi noćnu šihtu.


Ne znam krade li benzin po kvartu, ali hvali se da se još vozi s rezervoarom koji je natočio 2010. Inače čovjek kao Svibor se uvijek može osloniti na Čičija i Čiči nikad ne iznevjeri.

 

 

Mislav Jerković, press-audio clipan

Godina proizvodnje: neš' je gadno stalo te godine.

Ja tog tipa ne razmem, za stalno je iskopčan, ali veli Ivanka da sve obavi odlično. No dobro, dečko je nedavno došao, a koliko ja znam dobra Vila je u to vrijeme bila na godišnjem pa po svemu sudeći viline pomagačice tzv. vilice očito su nekajzrihtaleprekveze...

 

Na ovom osebujnom prikazu odjela i kolega možemo zahvaliti Boži Domitroviću, audio clipanu kojemu se dolaskom u Presscut ostvario dječački san – da radi u višekanalnom studiju. Možda nije očekivao da će obrađivati radio-priloge, ali studio je tu.

Dobro promislite što ćete zaželjeti ... jer želja će vam možda biti ispunjena...

 

Božo

© Presscut.hr

Povratak na vrh