13.02.2013

Kunczik: Digitalna revolucija jedno je od najvažnijih razdoblja ljudske povijesti

Ugledni njemački komunikolog prof.dr.sc Michal Kunczik i umirovljeni profesor Sveučilišta u Mainzu održao je 10. veljače polaznicima i profesorima Doktorskog studija iz informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu predavanje na temu 'Utjecaj masovnih medija na moderno društvo'.

Jedna od glavnih novinarskih ciljeva i ubuduće će biti borba protiv korupcije, jer sve su vlade koruptivne,  rekao je,  između ostalog, ugledni njemački komunikolog prof.dr.sc Michal Kunczik u razgovoru s polaznicima i profesorima Doktorskog studija iz informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Umirovljeni profesor Sveučilišta u Mainzu održao je predavanje na temu 'Utjecaj masovnih medija na moderno društvo'.

Kunczik naglašava potrebu etičkog novinarstva i potrebu borbe protiv zloupotrebe informacija a digitalnu revoluciju označio je najvažnijim razdobljem ljudske povijesti. No, razvoj tehnologije, rečeno je, otvara i pitanje na koji način i mogu li je društvo i pojedinac slijediti, kako se nositi s ogromnom količinom informacija.

Umirovljeni profesor Sveučilišta u Mainzu istaknuo je snažnu potrebu za medijskim obrazovanjem i opismenjavanjem kao i na porast nasilja u masovnim medijima.

'Nekad je televizija bila glavni medij medijskog nasilja dok je danas to Internet. Problem je što učitelji često ne znaju ništa o igricama koje igraju njihovi učenici', naveo je Kunczik podatke nedavnog istraživanja provedenog u Njemačkoj.

Što je bilo dobro za bivše generacije nije u komunikacijskom smislu više dobro za nove generacije, smatra Kunczik.

Ukazao je na važnost istraživanja masovne komunikacije u eri novih i masovnih medija koji mogu formirati novu osobnost.

Kuncznik je rekao da se suočavamo i s problemom kulturnog imperijalizma i globalizacije kao vrlo ranjivog koncepta.

Novinarstvo je dobilo velike mogućnosti pojavom Interneta .

Slučaj Monice Lewinski i američkog predsjednika Billa Clintona bio je prvi veliki uspjeh Internet novinarstva. Međutim, Kunczik ukazuje i na opasnosti internetskog novinarstva jer se zbog brzine informacije nedovoljno provjeravaju i često novinar nema vremena analizirati što je u pozadini vijesti.

Na konstataciju da je danas u Hrvatskoj uz etička pitanja i kvalitetu novinarstva goruće pitanje nezaposlenosti novinara profesor Kunczik rekao je da i u Njemačkoj novinarstvo pogođeno krizom te da su ugašena tiskana izdanja nekih vrlo utjecajnih novina poput Frankfurter Rundshaua, njemačkog izdanja Financial Timesa te još nekih lokalnih novina.

 

Nakon predavanja uslijedila je živa rasprava o medijskom obrazovanju, medijskoj etici, problemu nezaposlenosti i pravcima u kojima se kreće novinarstvo u Hrvatskoj i svijetu

koju je moderirao prof. dr. sc. Stjepan Malović.

 

Napisao: Zlatko Herljević

Foto: Lana Ciboci i Tomislav Bradić 

  • Ostavite komentar

© Presscut.hr

Povratak na vrh