23.10.2012

Jesen na Tv-u i radiju

S obzirom da se svaka mediji bore za svakog gledatelja i slušatelja, puno se očekivalo od jesenske sheme. Kako je i najavljeno svaka od postaja predstavila je svoje adute.

HRT naglasak stavlja na informativni program, zapravo najveći dio vremena odlazi na takav sadržaj kojim je popunjen cijeli „prime time“. Počinje već od 16 h od Regionalnog dnevnika i Županijske panorame na drugom preko Hrvatske uživo i Vijesti na prvom do Dnevnika i nekoliko političkih emisija u večernjim terminima. Kultura i gospodarstvo gotovo su potpuno zanemareni, a svoj dio kolača dobili su samo u dijelu informativnog programa.

 

Raznovrsnosti sadržaja s naglaskom na kulturu , umjetnost i obrazovanje trebao bi doprinijeti treći program o čijoj kvaliteti je još prerano govoriti. U usporedbi s prošlom godinom ukinuta je  emisija gospodarstvene redakcije Svijet profita(nasljednik Poslovnog kluba). Veći dio medijskog prostora  dobiva vanjska i unutarnja politika. Osvježenje su Tema dana, 20-minutna emisija koja  detaljnije govori o događaju koji je obilježio dan, Horizonti- emisija koja obrađuje vijesti iz vanjske politike  , unutarnjopolitička emisija  Spektar te Nulta točka, svojevrsna zamjena za Otvoreno. Većih promjena u konceptima ostalih emisija zapravo nema. Većinom se odnose na promjenu imena,  voditelja ili trajanja. Drugi program i dalje ostaje rezerviran za sport.

 

Jesen je obilježilo i gašenje prve poslovne televizije Kapital networka.

 

 

Nova Tv i RTL ne odustaju od svoje dugogodišnje prakse emitiranja komercijalnih  sadržaja. Tako i ove godine nastavljaju sa istom praksom prikazivanja  sapunice, showbiza, reality show-ova  i igranih serija koje predstavljaju kao hitove sezone. Na Novoj TV 2011.g. mogli smo pogledati specijalizirane emisije Novac ili Automotiv dok u 2012. ne planiraju nikakav sličan sadržaj. RTL naglašava novu filmsku ponudu. Obje komercijalne televizije idu na ruku HRT-u zbog nedostataka informativnog, kulturno, obrazovnog, gospodarskog i sl. programa, a tu prilike vide regionalne tj. lokalne televizije koje u posljednjih nekoliko godina sve više emitiraju vlastiti program prilagođen području na kojem emitiraju. Ovdje doprinos daju kablovski operateri pa jug Hrvatske može pogledati zanimljivosti iz Zagorja i sl.

 

 

Radijski program i dalje ostaje za svaku pohvalu. I ovdje prednjači HR kao javni servis. I dok televizija sve adute polaže u večernje termine radijske emisije raspoređene su tijekom dana i prilagođene slušateljstvu.  Veliki broj slušatelja obuhvaćaju radijske mreže Totalni FM i  Soundset sa svojih 9 tj. 16 članica pri čemu je primjetan veliki rast Soundset mreže, posebno nakon prelaska velikog dijela novinara sa Radija 101 na Soundset Plavi čime postaja dobiva konkretniji program i nove emisije. Obje mreže svoj program emitiraju kroz sve više lokalnih postaja te time postižu slušanost diljem zemlje.

Unatoč financijskim, kadrovskim i vlasničkim problemima  legendarna 101-ca ipak je opstala iako ne u starom svijetlu. Nema više političkih, kulturnih ili zabavnih sadržaja u onoj mjeri kao prije.  Postaja sve više sliči već postojećim radijskim mrežama i emitira nužni dio informativnih emisija, a ostatak programa popunjava glazbom.

 

 

Početkom listopada novu programsku shemu predstavio je Hrvatski radio. Još bogatiji i raznovrsniji sadržaji privući će sigurno više slušatelja. Program je življi i živopisniji, a izmjena emisija dinamičnija. Zapravo su to iste ili slične emisije kao prethodnih godina, ali osvježene i kraćeg trajanja.  Tako se  na prvom programu u jutarnjem terminu umjesto dosadašnjih jednosatnih emisija sada emitira mozaična emisija Ujutro Prvi u kojoj se u periodu od 6-10h isprepliće vođeni program sa emisijama javnog sadržaja s naglaskom na kulturu i znanost.  Zamjerka je i ovdje nedostatak emisija iz sfere gospodarstva, a ukinuta je i jedina emisija o turizmu.

Drugi program i dalje ostaje vjeran mozaičnom, zabavnom i sportskom programu, a treći kulturnim sadržajima.

  • Ostavite komentar

© Presscut.hr

Povratak na vrh