06.07.2012

Analiza PR učinka u prvih 5 mjeseci 2012.

Tko je osvojio najviše medijskog prostora, a o kome se pisalo najpozitivnije?
Rezultati naše analize kažu kako je u promatranom razdoblju Zagrebačka banka imala najviše članaka, Erste i Steiermärkische banka je ostvarila najveću vrijednost besplatne promocije, a najbolje su bili pozicionirani članci o Atlantic Grupi.

Da je vrijednost dionica na burzama izravno povezana s pojavnošću tvrtki, njihovih čelnika i brendova u medijima, složit će se svi profesionalci koji svakodnevno brinu o korporativnom imidžu svoje tvrtke u medijima. Nas je interesiralo tko je u prvoj polovici ove godine osvojio najviše medijskog prostora, a o kome se pisalo najpozitivnije. Kroz vlastitu 3K metodologiju pripremili smo analizu o pozicioniranju te pozitivnom i negativnom učinku medijske zastupljenosti vodećih hrvatskih tvrtki.

 

Analiza je rađena na uzorku od 572 članka iz hrvatskog tiska, a obuhvatila je razdoblje od 1. siječnja do 12. svibnja ove godine. Za praćenje i analitičku obradu odabrano je 39 subjekata iz područja telekomunikacija, financija i bankarstva, građevinarstva, prehrambene industrije, transporta, farmacutike, trgovine i hotelijerstva koji se kontinuirano pojavljuju u medijima već dugi niz godina.

 

Rezultati ove analize kažu kako je u promatranom razdoblju Zagrebačka banka imala najviše članaka, Erste i Steiermärkische banka je ostvarila najveću vrijednost besplatne promocije, a najbolje su bili pozicionirani članci o Atlantic Grupi, koji su ujedno ostvarili i najveći potencijalni učinak. U promatranom razdoblju Atlantic Grupa spominjana je ponajviše u vezi navodno upućenog poziva od strane Porezne uprave predsjedniku Uprave Atlantic Grupe Emilu Tedeschiju, ali i u člancima o dobiti Grupe, te o nagradama zaposlenicima i rukovodstvu. Pozicioniranje ovih članaka unutar tiskovnih medija pokazuju da su ove teme izazvale posebnu pozornost uredništva.

 

Broj članaka i vrijednost besplatne promocije (pozitivno i neutralno orijentiranih članaka po cjeniku oglasnog prostora) ukazuju na učinke koji su proizašli iz aktivnosti PR službi pojedinih subjekata. Pozicioniranje članaka unutar medija ukazuje na važnost koju mediji pridaju pojedinoj temi ili subjektu, a broj konzumenata pojedinih medija općenito ukazuje na mogući utjecaj što su ga članci o toj temi ili subjektu mogli imati na javnost.

 

Naravno, stvarni utjecaj i učinak medijskog komuniciranja može se provjeriti istraživanjem na terenu, dok se konačni učinak dobro vođene komunikacijske kampanje vidi se na financijskim i poslovnim rezultatima tvrtke.

 

Analizu izradio: Medianet d.o.o.

 

Više o analizama doznajte na:

www.medianet.hr  

  • Ostavite komentar

© Presscut.hr

Povratak na vrh